0StefforCVBW.jpg
WAT JE MOET WETEN OVER SLIMME ENERGIE METERS

De slimme digitale energiemeters gaan ook communiceren met onder meer apps en slimme huishoudtoestellen. 

Steffen van der Wallen

Expert

VANAF JULI 2019 ZAL DE DIGITALE ENERGIEMETER ZIJN INTREDE DOEN.

Elke particuliere woning beschikt vandaag nog over een klassieke energiemeter voor elektriciteit en gas.

Maar, volgens de Vlaamse overheid is die elektromechanische ‘Ferrarismeterʼ aan vervanging toe.

Zijn opvolger betreedt meteen het digitale pad. Het meest opvallende verschil situeert zich bij de ingebouwde communicatietechnologie.

 

Die maakt het mogelijk om de meterstand automatisch naar de netbeheerder door te sturen. Het jaarlijkse doorgeven of laten opnemen van de meterstand behoort dus binnenkort tot het verleden.

 

Daarnaast kan de slimme meter ook communiceren met onder meer apps en slimme huishoudtoestellen. De verkregen inzichten moeten resulteren in een lager elektriciteits- en gasverbruik.

 

De Vlaamse overheid meent ook dat de slimme energiemeter de overschakeling tussen een enkel- en tweevoudig tarief vergemakkelijkt en fraude tegengaat. 

Analoge Energie Meter.jpg
  • Ferrarismeter

Slimme-Energie-meter.jpg
WIE IS ALS EERSTE AAN DE BEURT?

De levering en plaatsing van de digitale meter liep de afgelopen maanden forse vertragingen op.

De Vlaamse regering pint zich nu vast op 1 juli 2019 als deadline voor de eerste installaties.

Die gebeuren eerst bij nieuwe woningen, grondige renovaties, op aanvraag en bij huishoudens met een budgetmeter. Zonnepanelen eigenaars behoren niet langer tot het prioritaire lijstje. 

 

De Vlaamse regering hoopt wel dat ze de slimme energiemeters tegen eind 2022 bij elke eigenaar van zonnepanelen kan plaatsen. Wie zonnepanelen heeft geïnstalleerd voor 31 december 2020 blijft voor minstens vijftien jaar voor het luik elektriciteitsprijs recht hebben op een compensatieregeling verbonden aan de terugdraaiende teller.

 

De impact op het distributienet tarief is nog niet uitgeklaard. Wie dat wil, kan ook vroeger overstappen naar een nieuw compensatiesysteem. Dat voert de Vlaamse overheid vanaf 2021 in voor alle nieuwe zonne-installaties.

Hoe die regeling er precies uitziet, blijft voorlopig onduidelijk. 

  • Slimme Energie Meter

WIE BETAALD DE KOSTEN ? 

Bij een nieuwbouw en grondige renovatie betaalt u enkel de plaatsing en de indienststelling.

Bij nieuwe zonnepanelen en andere decentrale energieproductie en bij bestaande eigenaars van zonnepanelen betaalt de distributienetbeheerder de digitale meter.

 

Energieregulator VREG becijferde dat de digitale energiemeter een gemiddeld gezin jaarlijks 16,36 euro méér zal kosten voor elektriciteit en 11,59 euro méér voor aardgas, bij een uitrol over twintig jaar.

 

Een dalend energieverbruik door een hoger bewustzijn van ons eigen verbruikspatroon zou dat dan weer moeten compenseren. De VREG lanceerde nu al een simulator waarmee eigenaars van zonnepanelen de impact op hun factuur kunnen berekenen.

Plaatsing Energie Meter.jpeg