Hout
Wim Broddin BW.jpg

Wim Broddin

Technical Manager

WAT MOET JE WETEN OVER DE JUISTE KEUZE ISOLATIE MATERIALEN

Als je twee isolatiematerialen met elkaar vergelijkt, weet je dat het materiaal met de laagste lambda-waarde het beste isoleert bij een gelijke dikte.

 

Wie wil isoleren, heeft de keuze uit een ruim aanbod aan materialen. Het grote verschil zit hem in de lambda-waarde uitgedrukt in W/mK. Dit geeft aan hoe goed of hoe slecht een bepaald materiaal de warmte geleidt. Hoe beter de warmtegeleiding, hoe hoger de lambda-waarde en hoe slechter het materiaal isoleert

Dit artikel maakt je wegwijs in alle waardes en afkortingen van isolatie.

 

Lambda-waarde

 

Als je twee isolatiematerialen met elkaar vergelijkt, weet je dat het materiaal met de laagste lambda-waarde het beste isoleert bij een gelijke dikte. Dit wil niet zeggen dat je met een materiaal met een hogere lambda-waarde niet dezelfde prestaties bereikt als met een lage waarde. Je moet alleen meer isolatie aanbrengen.

R-waarde

 

Daarom is het bij de aankoop van isolatiemateriaal interessanter om rekening te houden met de R-waarde of warmteweerstand van het isolatiemateriaal. Hierin zit ook de dikte van het materiaal verrekend. Hoe groter de R-waarde, hoe groter de weerstand die de warmtedoorgang ondervindt en hoe beter het materiaal isoleert. Deze waarde is ook heel belangrijk bij de aanvraag van subsidies. In Vlaanderen moet deze minstens 3 m²K/W bedragen, in Wallonië 3,5 en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 4 m²K/W.

 

Hou bij de keuze van isolatiematerialen niet alleen rekening met de isolatiewaarde, maar ook met het gebruiksgemak, de milieuvriendelijkheid en uiteraard de kostprijs. Ruwweg kan je de isolatiematerialen opdelen in drie categorieën: minerale wollen, synthetische materialen en bio-ecologische producten.

Minerale wol

 

Isolatie van minerale wol kan bestaan uit rotswol of glaswol. Bij rotswol is het basismateriaal vulkanisch gesteente, bij glaswol bestaat de basis uit glas.

 

Isolatie van minerale wol kan bestaan uit rotswol of glaswol. Bij rotswol is het basismateriaal vulkanisch gesteente, bij glaswol bestaat de basis uit glas. Qua prijs en isolatiewaarde zijn ze aan elkaar gewaagd.

Minerale wol is thermisch goed isolerend, geluidsabsorberend en onbrandbaar. Het materiaal is soepeler dan kunststofplaten. Omdat de minerale vezels oneffenheden opvangen en vlot over spouwankers schuiven, is dit isolatiemateriaal ook geschikt om onregelmatige oppervlakken mee te isoleren. Minerale wol komt voor in verschillende vormen. Voor de isolatie van hellende daken zijn er de zachte isolatiedekens. Verder zijn er nog de halfharde platen van minerale wol (voor spouwisolatie) en harde wolplaten (voor de isolatie van onder meer zwevende vloeren).

Schermafbeelding-2017-05-09-om-17.03.58-
KNAUF MultiFIT Minerale Wol
pir 01.jpeg
EPS Platen voor Buitengevel

Kunststof

 

Kunststof isolatieplaten zijn waterafstotend, waardoor ze makkelijker te plaatsen zijn in vochtige omstandigheden. Bovendien zijn ze laag in gewicht en makkelijk versnijdbaar.

 

De lambda-waarde van kunststofisolatie is lager dan die van minerale wol. Dus kunststof isolatiemateriaal isoleert beter bij eenzelfde dikte. Nadeel is dat kunststof minder flexibel is en daardoor niet zo geschikt om oneffen oppervlakken te isoleren. Ook de prijs ligt wat hoger.

Kunststof isolatieplaten zijn waterafstotend, waardoor ze makkelijker te plaatsen zijn in vochtige omstandigheden. Bovendien zijn ze laag in gewicht en makkelijk versnijdbaar. Isolatie van kunststof is verkrijgbaar in verschillende varianten.

Cellenglas

Cellenglas is een uiterst hard isolatiemateriaal op basis van kwartszand. Kenmerkend voor cellenglas is de zeer hoge drukweerstand. Daarom is het een graag gebruikt materiaal om onder het metselwerk te plaatsen om zo koudebruggen te voorkomen. Als plaatmateriaal kan het dienen voor de isolatie van platte en hellende daken. De hoge kostprijs is zowat het belangrijkste nadeel.

Bio-ecologische isolatiematerialen

 

Hennep levert drie verschillende basisproducten op: zaad, de houterige stengels en de lange hennepvezel. De stengels dienen vermengd met kalk als goede isolator en hebben sterke vochtregulerende eigenschappen.

 

Er bestaat ook een alternatief voor de traditionele isolatieproducten. Namelijk de bio-ecologische isolatiematerialen. Deze bestaan uit (bijna) onuitputtelijke, natuurlijke grondstoffen. De bio-ecologische materialen zijn plantaardige, dierlijke en/of minerale grondstoffen. Het bevat geen of zo weinig mogelijk chemische toevoegstoffen, belasten het milieu minimaal en hebben geen schadelijke gevolgen voor de gezondheid.

De winning en productie van deze materialen gebeurt zoveel mogelijk lokaal. Voor de aankoop van bio-ecologische isolatiematerialen kan je terecht bij gespecialiseerde handelaars. De prijs van deze producten ligt doorgaans wat hoger.

Hou er rekening mee dat de ecologische prestatie niet alleen afhankelijk is van de herkomst van het materiaal. De isolatiewaarde is zeker zo belangrijk.

De bekendste bio-ecologische isolatiematerialen zijn:

 • Vlas: verkrijgbaar in de vorm van isolatiedekens en dus geschikt voor diverse isolatietoepassingen (hellende daken, vloeren, muren …). Een belangrijk voordeel van vlas is dat het goed vocht kan opslaan en weer afgeven.

 • Schapenwol: eveneens beschikbaar als isolatiedekens. Schapenwol heeft bovendien een erg hoge brandweerstand. Behalve voor traditionele isolatieoplossingen ook geschikt als isolatiemateriaal voor buizen en leidingen.

 • Stro: toegepast in strobouw als muurisolatie, maar ook perfect te gebruiken als vloer- of dakisolatie.

 • Kurk: kurkplaten kan je als spouw-, vloer- en dakisolatie gebruiken. Het is ook verkrijgbaar in korrelvorm en dan vooral interessant bij renovaties, bijvoorbeeld als opvulling tussen draagbalken of als isolatie onder een gewapende chape. Kurk bestaat eveneens op rollen. Het is een goede akoestische isolator.

 • Papier: verkrijgbaar als matten, maar vooral bekend in de vorm van papiervlokken. Deze vlokken worden ingeblazen en gelijkmatig verdeeld in horizontale oppervlakken zoals tussen roosteringsbalken of op vloerplaten. Ze worden ook onder druk ingespoten met een speciale machine voor het isoleren van spouwmuren of hellende daken. Dit type isolatie biedt een goede weerstand tegen oververhitting, is dampopen, vochtregulerend en akoestisch isolerend.

 • Hennep: hennep levert drie verschillende basisproducten op: zaad, de houterige stengels en de lange hennepvezel. De stengels dienen vermengd met kalk als goede isolator en hebben sterke vochtregulerende eigenschappen. Hennep als isolatie vind je voornamelijk in de vorm van rollen (dekens) of platen.

 • Perliet: dit onbrandbaar vulkanisch gesteente wordt in korrelvorm gebruikt voor zowel thermische als akoestische isolatie, vaak vermengd met betonchape of uitvullingsbeton. Het bestaat ook in de vorm van stijve isolatieplaten en is dan geschikt voor de isolatie van platte daken.

 • Vermiculiet: afkomstig van leisteen en meestal toegepast in korrelvorm. Los gestort is het geschikt als isolatie tussen roosterbalken. Gemengd met bitumen kan het dienen als dakisolatie en tegelijkertijd als afschotlaag onder de dakbedekking van platte daken. Het is vooral een nuttig isolatiemateriaal in vochtige ruimtes (spouwmuren, kruipkelders) en op extreem warme plekken (rookkanalen).

De meest gebruikte isolatie materialen.

 • Minerale Wol : Isolatiemateriaal van minerale oorsprong, zoals glaswol of rotswol. Deze isolatie is van nature zeer brandveilig. Minerale wol heeft een gemiddelde lambda-waarde van 0,035 tot 0,042 W/mK.

 

 • Rotswol of Steenwol : Steenwol is een isolatiemateriaal dat wordt vervaardigd uit diabaas of basalt (vulkanische gesteenten). Bij 1.400 °C wordt de steenmassa gesmolten en in een spinner (reuze trommeloven) weggeslingerd, waarna de vloeistof weer stolt tot draden. Samen met een bindmiddel worden van de vezels in een verhardingsoven een mat gemaakt. De steenwol wordt gebruikt voor warmte-isolatie van woningen en als bodem voor het opkweken en telen van planten. Rotswol wordt op dezelfde manier als glaswol verwerkt en is zwaarder in gewicht.

 

 

 • Cellenglas : Cellenglas is afgekoelde gesmolten glas en tot poeder vermalen wordt. Het glaspoeder expandeert door het op te warmen tot ca. 850 °C, waarbij miljoenen celletjes gevormd worden, gevuld met een isolerend gas. Cellenglas heeft een gemiddelde lambda-waarde van 0,042 tot 0,048 W/mK.

 

 

 • PUR : Het is een twee componenten schuim van isocyanaat en polyol, welke bij gemengd verspuiten een exotherme reactie geeft die resulteert in een urethaan binding. PUR is een relatief hard kunststofschuim, geelkleurig isolatiemateriaal met dichte cellen gevuld met een warmteisolerend gasmengsel. PUR heeft een gemiddelde lambda-waarde van 0,028 tot 0,032 W/mK.

 

 

 • PIR : Wit-geelkleurige variante van PUR, maar brandveiliger. De brandveiligheid wordt vooral gehaald uit de afwerking van de platen PIR met aluminiumfolie die ook aan de randen van de platen aanwezig is. PIR heeft een gemiddelde lambda-waarde van 0,023 tot 0,026 W/mK.

 

 • Polystyreen : Dit kunststofmateriaal (polymeer van het monomeer styreen) wordt veel gebruikt voor goedkope geperste voorwerpen zoals wegwerpbekertjes of beschermende verpakking. Het wordt ook vaak als schuim geproduceerd door toevoeging van CO2 en is in deze vorm beter gekend als piepschuim. Het glaspunt van polystyreen is 95 °C. Boven die temperatuur wordt het materiaal slap en vervormbaar.

 

 • EPS : Geëxpandeerd polystyreen (expanded polystyrene) is een gekend wit kunststofmateriaal dat wordt gebruikt in diverse toepassingen. Eén kubiek meter EPS bevat ± 10 miljoen bolletjes, ook wel parels genoemd. Elke parel telt 3.000 gesloten cellen die met lucht gevuld zijn. Concreet bestaat EPS qua volume slechts voor 2% uit polystyreen en voor 98% uit (stilstaande) lucht, wat haar goede isolerende eigenschappen verklaart. Vocht (en waterdamp) tasten EPS niet aan. Dankzij haar specifieke celstructuur kunnen (afhankelijk van de densiteit) grote mechanische belastingen worden opgenomen. EPS-producten zijn licht van gewicht. EPS heeft een gemiddelde lambda-waarde van 0,033 tot 0,045 W/mK (afhankelijk van de densiteit).Geëxpandeerd polystyreen (EPS)

 

 

 • XPS : Geëxtrudeerd polystyreen (extruded polystyrene) is een even goed gekende vorm van polystyreen en wordt in de handel vnl. verkocht als gele of blauwe onbeklede platen voor spouwmuurisolatie. XPS heeft een gemiddelde lambda-waarde van 0,034 W/mK.

Vlas Isolatie.

Schapenwol Isolatie

Kurk Isolatieplaten

Hennep Isolatieplaten

Cellulose Isolatie

Stro Isolatie

Minerale Wol

PIR Platen